Cele 5 provocari ale muncii in echipa

//Cele 5 provocari ale muncii in echipa

Cele 5 provocari ale muncii in echipa

Pe langa provocarile de business un manager intampina si multe provocari legate de munca in echipa.

Si daca pentru problemele aparute in zona de business, managerii sunt pregatiti mai ales pe zona lor de expertiza cand vina vorba de oameni si echipe acesta este un domeniu vast si nedescoperit inca pe deplin. Chiar si pentru oamenii de HR acesta este un domeniu provocator in continua schimbare.

Daca discutam despre provocari in munca in echipa, Patrick Lencioni a expus 5 disfunctii pe care le putem intalni la orice echipa.

Lipsa increderii

Prima disfunctie este legata de incredere si lipsa ei. Daca o echipa nu are ca fundament/baza increderea, comunicarea si munca in echipa vor intampina bariere greu de ridicat. Daca membrii echipei nu au incredere unii in altii feedbackul lipseste sau nu este luat in considerare. Daca nu ai incredere in colegul tau, nu poti considera valoros ceea ce el iti spune, nu poti crede ca feedbackul lui are ca scop imbunatatirea si corectarea unui comportamet sau ca ii pasa de tine. Daca nu ai incredere in colegii tai nu le poti delega, sau daca le delegi exista micromanagement. Daca nu ai incredere ca ai tai colegi ca profesionisti, vei verifica tot ce fac ei (chiar daca este sau nu este aria ta de expertiza) sau vei respinge orice idee au ei.

Pentru a putea crea aceasta baza de crestere a echipei tale poti crea un mediu autentic in care oameni se pot cunoaste mai bine, pot relationa mai mult si isi pot da feedback in mod constant.

Teama de conflict

Conflictul este un mediu bun de dezvoltare. Exista oameni carora le este teama de conflict, pentru ca acest cuvant defineste, in general, o stare negativa. Din dorinta de a mentine o armonie aparenta, multi membri ai echipei isi inhiba ideile si parerile. Daca privim conflictul ca un lucru negativ, putem intelege aceasta teama. Insa daca echipa este intr-un mediu in care orice conflict este productiv si duce la imbunatatiri si crestere, aceasta teama dispare. Acaesta disfunctie este strict legata de lipsa incredeii, daca nu ai incredere nu pot dezbate corect o idee.

Lipsa angajamentului

Aceasta disfunctie este strans legata de lipsa angajamentului, cauza poate fi ambuguitatea unei situatii (nu inteleg exact ce inseamna asa ca nu ma bag), neidentificarea cu aceea cauza sau chiar micromanagementul.

”Nu am incredere in echipa mea deci nu pot sa imi expun ideile mele si sa le dezbate, astfel ca daca nu sunt ideile mele de ce m-as implica.”

Pentru a reusi sa cresti angajamentul membrilor unei echipe este indicat sa oferi autonomie. Implicarea in toate stadiile unui proiect, autonomie in executie si luare a decizilor creste motivatia membrilor echipei.

Evitarea responsabilitatii

Lipsa angajamentului duce si la  evitarea responsabilitatii: ”Daca tot nu e ideea mea, de ce m-as implica si responsabiliza, daca nu sunt de acord cu ea?”. Neimplicarea membrilor echipei duce la lipsa responsabilitatii in caz de esec sau succes. Iar asta duce la stoparea dezvoltarii echipei.

Neatentia la rezultate

Aceasta disfunctie a echipei porneste de la tendinta membrilor echipei de a cauta recunoastere individuala in detrimentul rezultatelor de echipa. ”Eu mi-am facut treaba si nu conteaza daca echipa per total a iesit prost.” Aceasta nepasare a obiectivelor de echipa duce la lipsa performantei si la lipsa muncii in echipa si evident la lipsa increderii.

Toate aceste 5 disfunctii sunt precum un cerc vicios, daunator echipei. Astfel ca totul pleaca de la incredere si ajunge la orgoliu exagerat.

Dezvoltarea echipei pleaca de la relationare si incredere, astfel ca primul pas este sa cream un cadru autentic si prietenos ca membrii sa se cunoasca intre ei si sa creasca impreuna.

By | 2018-03-12T14:58:07+00:00 March 12th, 2018|Test 1|0 Comments

Leave A Comment